Ad

my H12 media ads

Friday, September 9, 2011

* sembang2 --> politik * part 1

English or Malay ? ... kali ni, post pertama aku dalam Bahasa Malaysia... saya x ingin menuding jari dalam post ini kerana terdapat pihak di luar sana yang sedang memerhatikan setiap gerak-geri jaringan sesawang dunia. terutamanya kat negara kita ni.

politik adalah bidang yang tersangatlah menarik berbanding bidang2 lain. agenda2 yang berlaku mampu dimuatkan dalam akhbar setiap hari yg rata2nya berkisar kpda siapa tuding siapa...biasanya - politik (seperti permainan) adalah antara dua atau lebih pihak. setiap mereka mempunyai manifesto masing2 yang lebih bercirikan kepentingan badan masing2. sperti contoh, jika pihak B ingin menubuhkan jalan raya ke kampung A - pihak P boleh membidas dengan apa cara sekali pun sehingga 'plan' mereka binasa.... so cara mudah nak menang kembali = RASUAH ...

RASUAH = awak jabat-tangan dengan seorang menatang (awak kaya - dia orang tengah) , dalam tangan awak tu ada sampul check, kecik jee, tapi ditulis RM1 000 000 ... manusia memang terkenal dengan hawa nafsunya yg susah untuk dikawal. sememangnya sesiapa yang berada dalam kedudukan pernerima rasuah - kemungkinan untuk menolak adalah sangat tinggi..
 

kembali semula pada pihak B dan  - dalam badan tersebut (kedua-dua mereka) tidak dapat disahkan mereka betul2 bersih kerana - apa2 pun boleh berlaku.... pabila Pilihan Raya menjelang - kontroversi akan berlaku - pelbagai tohmahan berlaku - agenda2 yang mengaitkan isu perkauman juga mudah berlaku....

persoalan seterusya - siapa yang bertanggungjawab dalam hal ini ? ada ke pertubuhan yang dapat membanteras kes2 ini?

jika kita lihat negara Malaysia - BPRM (badan pencegah rasuah Malaysia - dulu BPR) ditubuhkan oleh perdana menteri kempat pda suatu masa dahulu.... namun terdapat pihak (tidak dinyatakan) yang mempunyai prasangka terhadap kecekapan badan ini untuk mencegah rahsuah. namun demikian, badan ini masih mempunyai kebaikannya dalam 'mengelakkan' rasuah luaran dpd berlaku. tetapi - rasuah dibelakang tabir adalah amat disangkal kemampuannya..post ini hanya pengetahuan semata2 , tidak melibatkan mana2 pihak (dalam menjunamkan pihak kedalam kontroversi2)

saya akan ulas semula tentang 'politik' pada masa akan datang...

fewah - post pertama ku dalam BM , komen sikit penggunaan tatabahasa yang terpesong ke... babai

No comments:

Post a Comment